Havezathe

Cultuurfonds

Needse Havezatheprijs

De Needse Havezatheprijs werd 2014 en 2015 uitgereikt aan de Stichting tot Instandhouding en Behoud Needse Beelden.

 


 

Beelden Christus op Koude Steen weer terug in Neede

 

Neede, zaterdag 19 maart 2016, 17:00
Bron: Omroep Gelderland

 

Meer dan trots is de Stichting tot Instandhouding en Behoud Needse Beelden. Vandaag zijn na een lange periode van restauratie de unieke kerkbeelden in de Grote Kerk in Neede teruggeplaatst. Uniek, want de levensgrote beelden dateren uit de periode 1470-1500 en zijn zelfs Rijksmonumenten.


Er gingen jaren overheen voordat de beelden weer teruggebracht werden in hun oorspronkelijke staat. Mans Koster van de stichting: 'De beelden zijn in 1470-1500 in de kerk in Neede geplaatst. In 1616 werden ze kapotgeslagen en in een open graf gestopt. In 1929 werden de beelden bij werkzaamheden weer gevonden en gerestaureerd.'

Maar in 1945 raakten de kunstwerken wederom zwaar beschadigd, door een brand. De restauratie die volgde in de jaren erna was niet heel zorgvuldig maar nu is dat wel het geval, vindt Koster.


Restauraties

In augustus 2013 zijn de beelden Christus op de Koude Steen en het Sacra­ments­huisje vervoerd naar restau­rateur Adriaan van Rossem in Nijmegen. Die restaureerde in een jaar tijd beide beelden. Daarna volgde nog de restauratie van het beeld de Piëta, oftewel het Vesperbeeld, de grootste van de drie.

 

Nergens is zoiets te zien!

De restaurateur vroeg voor zijn werk advies aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en collega-restaurateurs. Eerder liet zijn collega Adriaan van Rossem al optekenen dat de historische waarde groter is dan verwacht. Het zijn volgens hem absolute topstukken.

 

  • pieta
  • sacramentshuisje
  • sacramentshuisje_christus

Foto's Hillie Nijstad - klik op een foto om te vergroten

 

Zelf gespaard

Mans Koster kan dat alleen maar bevestigen: 'Volgens het Catharijneconvent uit Utrecht zijn ze uniek. Onze stichting is eigenaar van de beelden, ze zijn nu voor 60.000 euro gerestaureerd en volgens het convent wel honderdduizenden euro's waard. Dat geld hebben we zelf met acties en subsidies bij elkaar gebracht. Nergens in Nederland is zoiets te zien!'.

Burgemeester van Oostrum van de gemeente Berkelland, waar Neede onder valt, onthulde de beelden zaterdagmiddag. Nu zijn ze voor iedereen (veilig achter glas) te zien.


Zie ook: www.omroepgelderland.nl


 

 

Stichting Needse Havezathe Cultuurfonds

 

RSIN nummer 8549849

 


 

Wordt ook donateur!

De Stichting is aangesloten bij de ANBI. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar!